Daj gryza: smakowite historie o jedzeniu/ Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska, Wydawnictwo Dwie Siostry
Wiek: 4 – 100 lat

 Faktycznie! Sprawdziłam, tej książki nie można czytać będąc głodnym. Podczas baraszkowania po jej stronach nabieramy chęci i do dalszej lektury, i do jedzenia.  Stopniowo narasta w nas także gotowość do sprawdzenia w praktyce przepisów w niej zamieszczonych. Książka to kulinarna lekcja, i podróż zarazem, po 26 krajach, których nazwy poznajemy w zamieszczonym na wstępie spisie treści. Jedzenie tworzy historię, kulturę, obyczajowość i współczesność prezentowanych miejsc. Każdy kraj to jeden rozdział. Ciekawostki  charakterystyczne dla danego regionu, w połączeniu z przepisami, tworzą nietypową książkę kucharską.

Z całą pewnością dostrzeżemy także walory edukacyjne tej książki. W prezentacjach graficznych różnych państw zaobserwujemy różnice kulturowe różnych zakątków świata. Znajdziemy również informacje o pochodzeniu produktów i właściwym  ich zastosowaniu. Ciekawostkę stanowi chronologiczny spis treści umieszczony na końcu książki, pokazany w formie osi czasu. W indeksie znajdziemy prawdziwe bogactwo słownictwa kulinarnego z odnośnikiem do strony. Cyferki to odpowiednik drogowskazu, który pomoże nam zgłębić tajniki gastronomi.

Pozostaje mi życzyć… smacznego!

Polecam
Kasia



Komentarze


Archiwum postów

Pokaż więcej
Copyright © Szesnastka