Kasia poleca na ferie...
Daj gryza: smakowite historie o jedzeniu/ Aleksandra i Daniel Mizielińscy,
Natalia Baranowska, Wydawnictwo Dwie Siostry
Wiek: 4 – 100 lat
Faktycznie! Sprawdziłam, tej książki nie można czytać będąc głodnym. Podczas baraszkowania po jej stronach nabieramy chęci i do dalszej lektury, i do jedzenia. Stopniowo narasta w nas także gotowość do sprawdzenia w praktyce przepisów w niej zamieszczonych. Książka to kulinarna lekcja, i podróż zarazem, po 26 krajach, których nazwy poznajemy w zamieszczonym na wstępie spisie treści. Jedzenie tworzy historię, kulturę, obyczajowość i współczesność prezentowanych miejsc. Każdy kraj to jeden rozdział. Ciekawostki charakterystyczne dla danego regionu, w połączeniu z przepisami, tworzą nietypową książkę kucharską.
Z całą pewnością dostrzeżemy także walory edukacyjne tej książki. W prezentacjach graficznych różnych państw zaobserwujemy różnice kulturowe różnych zakątków świata. Znajdziemy również informacje o pochodzeniu produktów i właściwym ich zastosowaniu. Ciekawostkę stanowi chronologiczny spis treści umieszczony na końcu książki, pokazany w formie osi czasu. W indeksie znajdziemy prawdziwe bogactwo słownictwa kulinarnego z odnośnikiem do strony. Cyferki to odpowiednik drogowskazu, który pomoże nam zgłębić tajniki gastronomi.
Pozostaje mi życzyć… smacznego!
Polecam
Kasia
Komentarze
Prześlij komentarz